Generell informasjon

- når du ønsker å gå kurs.

Alle er velkomne med sin hund.

Det er godt å ha et sted å møte andre med samme interesse, nemlig HUND!

Vi møtes for å la oss inspirere og lære, prate med andre og få nye venner. Alle raser og alle aldre er velkomne!  Valpelkurs er for de aller minste valpene, opp til ca 16 uker, men alle andre kurs er for alle aldre. Det er aldri for sent å lære hunder nye ting. Hele familien er velkommen sammen på kurs, selv om koronatiltak innimellom begrenser oss litt. Det kan hende de minste heller vil leke med hverandre eller plukke lyng i skogen, så ser vi hvordan vi kan få det til å passe sammen med hundetreningen.


Å kjøpe og å eie hund er å endre livet.

Hundetrening er en del av denne endringen i ditt liv. Anders Hallgren er nå en gammel mann, men han har gjort så mye for hunder særlig i Norden, men han har nok nådd lenger også. Ved å trene hundene med aktiviteter og det vi ofte snakker om som hjernetrim får vi ofte mer tilfredse hunder. Som Anders sier i sitatet under, så hjelper det blant annet også på å få hunder til å dra mindre i bånd på tur.


" Aktiverar du hunden med sådana här saker innan promenaden, har hunden inte längre någon överskottsenergi när ni kommer ut. Då kommer du att märka att hunden drar mindre i kopplet, den hoppar inte direkt upp på folk ni möter och skäller inte upphetsat på andra hundar."

                                                                                     - Anders Hallgren, psykolog og hundepsykolog


Vi blir ute hele på alle våre kurs, så klær etter vær for både deg og hunden din.

 - Sele, halsbånd og fastkoppell, ikke fleksiline eller langline.

   Gjerne ha sele på hunden, men ikke krav. Mange har både halsbånd og sele på samtidig, det er ok også. Helst unngå hel-strup halsbånd om mulig. Det er veldig viktig at hunden har utstyr som passer den, som den ikke kommer seg ut av, og som holder om hunden skulle nøkke i det uten å ryke.

- Det er lurt med mer godbiter enn du tror du kommer til å bruke.

   Og det er lurt med litt forskjellig type godbiter. Mange små myke godbiter, gjerne forskjellige smaker så du har en del å bytte på med. Bra belønning gir bedre resultater. Varierte godbiter gjør at hunden ikke blir lei når den også er sliten. Eksempler er frolic, ost, pølse, tubeost, hundegodbiter, hundens mat med mer. Det er lurt å ta med mer enn du tror du trenger.

- Klær, godbiter og vann er sånn som det alltid er så godt å ha mer enn nok av.

   Da er vi litt sikrere på at vi holder ut hele kurset og har det godt. Selv om det ikke regner når du drar kan det være lurt å ta med en regnjakke og sydvest sånn i tilfelle, om vinteren er det alltid godt å ha en ekstra ullgenser eller en bøff som kan brukes enten som noe i halsen eller som ekstra isolasjon under lua.


Retningslinjer for trygge treninger.

For at vi skal ha trygge og gode treninger for både hunder og mennesker har vi noen retningslinjer på våre kurs og treninger. Alle hunder sitter i bilen når kurset begynner, slik at vi mennesker får mulighet til å prate litt sammen før hundene skal delta. Du må klare å holde hunden din i bånd og hundene skal holde avstand på kursplassen.

Dersom noen ønsker å la hunder hilse på hverandre er det etter at dagens kurs er ferdig og begge hundeeiere må samtykke. Instruktører på kurset kan ikke delta på dette, men kan rådspørres før hunder slippet på eget ansvar. For kurset «Barn &Hund» er det egne retningslinjer.


Å ha med bilen på kurs er lurt.

Det er lurt å kjøre til kurset selv om dere bor nære. Vi møtes på parkeringsplassen utenfor lokalene til hundeskolen i Industriveien 20a. Du kan gjerne lufte hunden før vi starter. Om du har en hund som lett lar seg påvirke av andre hunder og mennesker kan det være lurt å parkere litt unna og lufte der og så kjøre til parkeringsplassen rett før kurset begynner. Alt hard plukker vi opp, uansett hvor langt ute i grøftene det er (barneskolen er like i nærheten og barn krabber i grøfter).

Når hunden er ferdig luftet og klokken er slagen for kursstart setter du hunden i bilen. Vi stiller oss opp i en stor ring når kurset starter så vi menneskene kan bli litt kjent. Gjennom kurset vil hundene ha pauser i bilen, så det er lurt med bur om du har en hund som kan gnage litt på interiøret eller så tar vi en prat før kurset starter om hvordan vi skal løse pausene for din hund.

Kjenner du norsk lov?

«Lov om hundehold (hundeloven)»

Det er mange som ikke kjenner til det som står i denne loven, men det er jo så greit å vite litt når vi har skaffet oss en hund. Da gjelder jo denne loven oss og hvordan vi har hunden sammen med oss.

Paragraf 1 – Samfunnsgagnlig hundehold er vårt ansvar felles ansvar. Det sivile samfunns ansvar, lovens formål og forholdet til annen lovgivning. Det sivile samfunn, både enkeltpersoner og organisasjoner, har ansvaret for innenfor lovgivningens ramme å utøve og legge til rette for et positivt og samfunnsgagnlig hundehold, til glede for den enkelte hundeholder.

Paragraf 3 – Urimelig ulempe. Vi er ansvarlig for å trene hunden slik at vi har kontroll på den. En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunder volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeeieren skal dessuten sørge for at hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Hundeeieren skal blant annet sørge for å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

Paragraf 4 – Barn skal etter lovens veiledning gå tur med en voksen som ledsager. Alminnelige regler om sikring av hund. Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll. Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Lov om dyrevelferd støtter dette og sier:

Paragraf 6 Kompetanse og ansvar. Foresatt skal ikke la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr.

De som er med dyret skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Eier skal sikre at de har nødvendig kompetanse til den aktiviteten de utfører.